Type and press Enter.

Posiady wielickie

Zapraszamy w niezwykłą kulinarną podróż. Dzięki tradycyjnym przepisom przypomnimy staropolską kuchnię bogatą w smaki i aromaty.
A skoro jesteśmy w Wieliczce, to w naszych potrawach nie zabraknie soli, w której pieczemy mięsa, i którą dodajemy także do słodkich deserów.

Menu I

Woda niegazowana w cenie

Polewki / Zupy

  • Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
  • Serwacianka (żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawany z chlebem) 

PoSiady Wielickie / Dania główne

  • Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
  • Odrobina z kurnika (kotlet drobiowy, tłuczone ziemniaki i surówka)

Menu II

Woda niegazowana w cenie

Polewki / Zupy

  • Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
  • Serwacianka (żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawany z chlebem) 
  • Rubin górnika (barszcz czerwony z uszkami)

PoSiady Wielickie / Dania główne

  • Stek wielicki (karczek marynowany w solance podawany z dukatami -opiekanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty)
  • Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
  • Odrobina z kurnika (kotlet drobiowy, tłuczone ziemniaki i surówka)
  • Gołębice wielickie (gołąbki z mięsem i ryżem podawane z sosem grzybowym)

SłodKości / Desery

  • Deser sztygara (jabłecznik wielicki czyli jabłka w ucieranym cieście)

Menu III

Woda niegazowana w cenie

Polewki / Zupy

  • Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
  • Polewka grzybowa (zupa w czarce chlebowej z solą gruboziarnistą)
  • Polewka piwna (zupa podawana z wędzonym twarogiem i boczkiem)
  • Serwacianka (żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawany w czarce chlebowej) 

PoSiady Wielickie / Dania główne

  • Schaboszczak górniczy (staropolski kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i kapusta zasmażana)
  • Kapłonowa nóżka (udko z kurczaka podane z opiekanymi ćwiartkami ziemniaków oraz surówką z białej kapusty z dodatkiem marchewki, śmietany i majonezu)
  • Górnicza sieć (ryba w chrupiącej, słonawej krakersowej panierce podana z frytkami i mixem sałat)
  • Micha sztygara (12 sztuk pierogów z różnym nadzieniem)

SłodKości / Desery

  • Desergórnika (ciasto drożdżowe z owocami posypane kruszonką i szczyptą soli)
  • Deser św. Kingi (słodka kopia oczka pierścienia królowej na kruchym cieście, z serkiem, białą czekoladą, rubinowym żelem i solnymi orzeszkami)
  • Deser sztygara (jabłecznik wielicki czyli jabłka w ucieranym cieście)

Menu IV

Woda niegazowana w cenie
Powitanie nalewką

Napoje:

  • Kawa czarna / biała lub herbata
  • Kieliszek wina domu białe / czerwone 100ml lub piwo lane 0,3l

PrzeKąskowe / Przystawki

  • Smalczyk wielicki (smalec wytapiany ze słoniny i wędzonek z dodatkiem śliwek podawany z pajdą chleba wypiekanego na miejscu oraz swojskim ogórkiem kiszonym)
  • Żupny przysmak (kiełbasa z rusztu podana z pieczywem i ogórkiem kiszonym)
  • Górnicze marki (wędzony ser z rusztu z boczkiem i żurawiną)
  • Pierogowe trojaczki (pierogiz różnym nadzieniem)

Polewki / Zupy

  • Polewka grzybowa (zupa w czarce chlebowej z solą gruboziarnistą)
  • Rozsolanka (tradycyjny rosół z makaronem)
  • Polewka ziemniaczana (krem ziemniaczany na wywarze z bekonem)
  • Serwacianka (żurek na bazie serwatki z wędzonymi wędlinami, jajkami i tartym chrzanem podawany z pajdą chleba wielickiego) 

PoSiady Wielickie / Dania główne

  • Kapłon wielicki (wędzona pierś z kurczaka zapiekana w cieście solnym podawana z dukatami – opiekanymi ziemniakami  oraz surówką z białej kapusty)
  • Prosionka (szynka wędzona zapieczona w soli z sosem śliwkowym podawana z kopytkami i surówką z czerwonej kapusty)
  • Maczanka wielicka (długo pieczony karczek w sosie własnym podawany na preclu)
  • Stek powroźnika (karczek marynowany w solance podawany z dukatami -opiekanymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty) 

SłodKości / Desery

  • Deser św. Kingi (słodka kopia oczka pierścienia królowej na kruchym cieście, z serkiem, białą czekoladą, rubinowym żelem i solnymi orzeszkami)
  • Deser górnika (ciasto drożdżowe z owocami posypane kruszonką i szczyptą soli)
  • Deser zmarzniętego sztygara (lody z bitą śmietaną i słonym karmelem)
  • Deser przodowego (domowa szarlotka z plastrów jabłek zapiekanych w cieście)

Propozycja wegańska / bezglutenowa

(dla osób z dietą jest serwowana zgodnie z wybranym zestawem 2-daniowym, 3-daniowym lub 4-daniowym)

  • Górniczy ogródek (warzywa z rusztu z prażonymi ziarnami)
  • Polewka pomidorowa
  • Gryka górnika (kasza gryczana połączona z wędzonym serem sojowym)
  • Woda po wielicku (mrożony sok z owocami podany ze świeżą miętą)

Zgodnie z naszą wielicką gościnnością – pilot otrzymuje posiłek gratis.

W przypadku alergii na niektóre produkty, Kucharz sporządzi dania na specjalne zamówienie (wycena indywidualna).

Ostateczną liczbę osób w grupie należy podać do 48h przed datą rezerwacji. Jest to liczba osób, za którą Organizator pokrywa koszty nawet pod ich nieobecność.

Ceny mogą ulec zmianie tylko w przypadku zmiany czynników cenotwórczych niezależnych od restauracji.

Dodatkowe propozycje w cenie do uzgodnienia:

  • obsługa w strojach Karczmy Halit – Kuchnia Wielicka,
  • staropolskie powitanie chlebem, solą oraz kieliszkiem wódki,
  • muzyka na żywo, która nie pozwoli zbyt długo siedzieć przy stole,
  • szczypta folkloru: taneczny występ, który przybliży tradycje regionu,
  • warsztaty lepienia pierogów, czyli pyszne kulinarne wyzwanie,
  • pokaz zdjęć lub filmów na dużym ekranie,
  • pokaz barmański i open bar, czyli kunszt i jego efekty,
  • animacje dla dzieci – najmłodsi Goście będą zachwyceni!
  • słodki stół pełen pokus nie do odparcia,
  • wiejski stół z regionalnymi przysmakami,
  • dodatkowe dekoracje według pomysłów i życzeń Gościa,
  • inne – po uzgodnieniu z opiekunem przyjęcia.

Udogodnienia. Karczma Halit Kuchnia Wielicka:

  • jest przystosowana do potrzeb gości niepełnosprawnych,
  • posiada foteliki do karmienia dzieci, może również przygotować dla mam i maluchów osobne miejsce do karmienia z wygodnym fotelem i parawanem,
  • dysponuje parkingiem z miejscem dla osób niepełnosprawnych.